Stres težava 21. stoletja

Življenje postaja bolj in bolj stresno. Začenja se že v šoli. Preverjanja znanja, domače naloge, športni dosežki, prve ljubezni … Toliko izzivov, toliko odločitev, toliko dolžnosti in tako malo časa.

stres članek

Če se tu pa tam znajdemo v stresni situaciji, ni nič narobe, a če se te situacije razpotegnejo v tedne ali mesece, je potrebno ukrepati. V šoli se učimo jezike, o računskih operacijah, o telesu, celo o zgradbi celice, nihče pa nas ne uči, kako ravnati s stresom, s svojimi negativnimi čustvi.

Nekateri ljudje, še posebej tisti na vodilnih položajih, mislijo, da morajo biti večino časa 100%, ko so 99%, pa se počutijo, kot da njihovo delo, trud in oni sami niso nič vredni. Hrepenijo po zunanji potrditvi, vendar tudi, ko so deležni pohvale, ta ne velja veliko, oziroma prinese le začasno zadovoljstvo. Njihov notranji kritik je glasnejši kot že tako zelo kritična družba. Sili jih, da so 120% in vedno znova rušijo svoje meje ter preslišijo notranji glas, ki govori: “Vzemi si čas za počitek! Preživi več časa z družino. Pojdi v naravo!”. Takšni ljudje ob počitku doživljajo občutke sramu in krivde, ki jih ponovno poženejo v delo in perfekcionizem. Mehanizem prisile je močnejši kot potreba po notranjem ravnovesju in posameznika lahko pripelje do izgorelosti.


Poleg perfekcionizma pospešujejo stres še nekateri vidiki naslednjih lastnosti: 

 • prekomerna kontrola in rigidnost,
 • pretirana odgovornost in trdnost,
 • preveč aktivna narava,
 • prekomerno izražena individualizem in avtonomnost,
 • nesamozavest,
 • nezaupanje,
 • pretirana tekmovalnost,
 • nestrpnost in nepotrpežljivost,
 • pretirana introvertiranost,
 • pogosto nestrinjanje in konfliktnost,
 • nervoznost in čustvena labilnost,
 • mentalna zaprtost in zaprtost za izkušnje,
 • neorganiziranost itd


Ali zaužijete dovolj vitamina B12?

Vitamini telesu omogočijo, da črpa energijo iz zaužite hrane, se znebi strupov in se bori proti okužbam. Med trinajstimi vitamini, ki jih telo potrebuje, je B12 nedvomno eden pomembnejših. Opravlja namreč zelo pomembne naloge v našem telesu kot so nastajanje rdečih krvničk, pravilno delovanje živčnega sistema, normalno psihološko delovanje, nastajanje celic, sproščanje energije pri presnovi in še in še. Glavni razlog za običajne znake stresa kot so utrujenosti in izčrpanost, razdražljivost, glavoboli, depresija, slabokrvnost, oslabljen imunski sistem, zaprtje in driska, je lahko ravno pomanjkanje vitamina B12. Še posebej pa so ogroženi vegani in vegetarijanci, ljudje nad 60. letom starosti, posamezniki z boleznimi prebavil in avtoimunskimi boleznimi, ljudje, ki redno jemljejo zaviralce protonske črpalke in slabokrvni. Zaradi številnih koristi se pri ogroženih skupinah in posameznikih s simptomi pomanjkanja ter stresa, priporoča dodaten vnos vitamina B12 v obliki kakovostnih naravnih prehranskih dopolnil. Med najboljše oblike, ki jih telo zlahka uporabi, sodi metilkobalamin. To je namreč oblika fiziološko aktivnega vitamina B12, ki lahko preide možgansko-krvno pregrado in ga najdemo v krvni plazmi, možgansko-hrbtenjačni tekočini in v tekočem delu citoplazme.

Z rastlinskimi adaptogeni nad stres

Adaptogene rastline vsebujejo posamezne snovi, ki telo ščitijo pred različnimi stresorji in povečajo njegove prilagoditvene sposobnosti na različne stresne situacije. Med pomembne adaptogene rastline sodita tudi Eleuthero - sibirski ginseng in Rhodiola - rožni koren. Že v tradicionalni kitajski medicini so ju uporabljali kot zeliščna adaptogena za blaženje odziva telesa na različne stresorje. Pripomoreta k optimalni mentalni in kognitivni aktivnosti ter k normalni cirkulaciji krvi, kar je povezano z aktivnostjo možganov.

Znaki in simptomi prekomernega stresa

Spodaj so navedeni najpogostejši znaki in simptomi stresa. Več kot opazite simptomov in znakov, večja je verjetnost, da ste izpostavljeni prekomernemu stresu.

Kognitivni simptomi:

težave s spominom, nezmožnost koncentracije, slaba presoja, negativna nastrojenost, anksioznost oz. hitre misli, nenehne skrbi

Čustveni simptomi:

Muhavost, razdražljivost, vznemirjenost, nezmožnost sprostitve, občutek osamljenosti in izolacije, depresivno razpoloženje in nesrečnost.

Fizični znaki:

Bolečine po telesu, zaprtje ali driska, slabost, omotica, bolečine v prsih, hitro bitje srca, zmanjšana, potreba po spolnosti, pogosti prehladi.

Vedenjske težave:

Povečan ali pomanjšan apetit, premalo ali preveč spanja, samotarstvo; izogibanje družbi, odlašanje in zanemarjanje obveznosti, uživanje alkohola, cigaret ali drog za sproščanje, nervozne navade (npr. grizenje nohtov ...)

Pomembno je poudariti, da so lahko omenjeni simptomi tudi posledica drugih zdravstvenih težav. Zato je, v primeru, da pri sebi opažate navedene simptome, priporočljivo obiskati osebnega zdravnika, da vas pregleda in presodi, ali so vaše težave res povezane s stresom ali gre za kakšno drugo bolezen.