Srce in ožilje vzroki in ukrepi

Bolezni srca in ožilja so v svetu in pri nas najpogostejši vzrok prezgodnje obolevnosti in umrljivosti ljudi. Torej storimo kaj dobrega zase. Odločimo se za zdrav način življenja! Spodaj so navedene najpogostejše težave, povezane s srcem in ožiljem.

srce in ožilje članek

V zadnjih petindvajsetih letih smo spoznali, da lahko z zdravim načinom življenja preprečimo nekatera bolezenska dogajanja, ki so vzrok za pogostejše obolevanje in prezgodnje umiranje ljudi. V mislih imamo predvsem srčni infarkt, možgansko kap, ledvično odpoved in prizadetost žil drugje po telesu.
V Evropi se je v zadnjih desetih letih umrljivost zaradi teh bolezni pri ljudeh do 64. leta starosti zmanjšala kar za petnajst odstotkov.
Slovenci prav zaradi premajhnega upoštevanja načel zdravega načina življenja še vedno prepogosto obolevamo in umiramo zaradi bolezni srca in ožilja. Ker je danes vse več debelih ljudi, tudi vse več debelih otrok, se lahko bojimo, da bo tudi srčnih bolezni vse več. Debelost je namreč tesno povezana s sladkorno boleznijo, ta pa je ena največjih nevarnosti, da se pri bolniku razvije tudi srčna bolezen. 

Ljudje, ki se zredijo že v otroštvu, imajo veliko možnosti, da ne bodo dočakali starosti. Tako imenovani zdrav življenjski slog lahko bistveno vpliva na izboljšanje.

Iz prehrane je treba izvzeti nezdrave maščobe (to so maščobe živalskega izvora v trdnem stanju), vključiti omega tri in omega šest maščobe v pravilnem razmerju, kar lahko dosežemo z rednim uživanjem najkakovostnejših rastlinskih olj (olivno, arganovo olje, olje oljne repice in bučno olje), rdeče meso lahko uživamo le brez maščobe v manjših količinah, predvsem pa je treba jesti sveže sadje in zelenjavo. Posegajmo po tistem sadju, ki pri nas trenutno zori in po zelenjavi, ki je zrasla na naših tleh ali v naši bližini.

Za zelenjavo velja, da je najboljša, ko je najbolj sveža.  Poleg zdrave prehrane bomo srcu najbolj pomagali z rednim dnevnim gibanjem. Pomembno je tudi, da se navadimo obvladovati stres, pri čemer bosta v veliko pomoč meditacija in joga

Bodite pozorni na spodnje dejavnike; osebe s povišano telesno težo in pomanjkanjem gibanja, povišan holesterol, povišan krvni tlak, sladkorni in ledvični bolniki, dednost – srčni infarkt, možganska kap v družini, stiskajoča bolečina v nogah (periferna arterijska bolezen), krči, glavoboli, omotice, motnje spanja ,hitra utrujenost, zadihanost, nepravilni srčni utrip, bolečine v prsih, stres, starost, depresija.

Srce potrebuje približno 70 različnih snovi, od aminokislin, glukoze, nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov, mineralov do encimov in hormonov. In to 24 ur na dan! 

Nekaj kratkih napotkov za ohranjanje zdravega srce in ožilja:

  1. Preidimo na sredozemski tip prehrane.
  2. Zajtrkujmo, saj s tem preprečujemo infarkt.
  3. Poizvedujmo po sledljivosti surovin.
  4. Kupujmo sveža živila.
  5. Žar je primernejši od cvrtja, priporočljivo je predhodno mariniranje.
  6. Le kozarec vina na dan je „zdravilo“, sicer pijmo veliko vode.


Naj bo prehrana čim bolj raznolika in lahka, za dopolnitev pa svetujemo dodajanje omega 3 maščobe ter koencima Q10 in drugih antioksidantov, vitamine skupine B in C Vitamina.