Prebavne motnje in njihove tegobe

Z izrazom prebavne motnje označujemo bolečino ali neprijeten občutek v zgornjem delu trebuha, ki se pojavi po hranjenju. Dejavniki tveganja so stres, debelost, kajenje in neustrezna prehrana… Urejena prebava je zelo pomembna za dobro počutje.

prebavne motnje članek

Nihče se ne počuti dobro, če ga v predelu črevesja zvija, tišči, zbada, napenja in še kaj.

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

Z izrazom prebavne motnje označujemo številne simptome, ki se pojavljajo zaradi bolezni zgornjega dela prebavil, na primer zgago, občutek polnosti želodca, bolečine, slabost, vetrove in spahovanje. Sodoben način življenja se vse bolj kaže tudi na zdravju naših prebavil. Neredna in nepravilna prehrana, cigarete, alkohol, stres in zdravila povzročajo veliko škodo našemu prebavnemu traktu. Simptomi, ki so povezani s slabo prebavo so tudi splošno slabo počutje, brezvoljnost, pomanjkanje energije, slaba zbranost in motnje spanja.

Prebava se začne že v ustih, kjer se hrana drobi in pomeša s slino, ki vsebuje encime za razgradnjo ogljikovih hidratov. Kašasta masa prispe po požiralniku v želodec, kjer se premeša s kislim želodčnim sokom. Tako so sestavine hrane optimalno pripravljene za nadaljnjo prebavo v črevesju.
Želodčna sluznica je pred klorovodikovo kislino zaščitena z debelo plastjo sluzi, ki se neprestano obnavlja. Želodčna kaša prispe iz želodca v prvi del tankega črevesa imenovan dvanajstnik, kjer se izvrši absorpcija hranilnih snovi. Za potovanje hrane skozi črevesje, se mora le-ta razgraditi na manjše delce s pomočjo prebavnih sokov, ki deloma nastajajo v sami črevesni steni, deloma pa jih izločajo trebušna slinavka, jetra in žolčnik. Prebavni sokovi vsebujejo encime, ki so specializirani za posamezne hranilne snovi. Ogljikovi hidrati se razgradijo do glukoze in fruktoze, beljakovine do aminokislin, maščobe na glicerol in maščobne kisline. Tanko črevo prehaja v debelo črevo, kjer iz neprebavljivih ostankov hrane nastane blato, ki se izloči iz telesa. Prebavnemu traktu pripadajo tudi žleze slinavke, jetra in trebušna slinavka.

Zaprtje (obstipacija) je prebavna motnja z oteženim in manj pogostim odvajanjem majhnih količin trdega blata, ki ga spremlja napenjanje in občutek nepopolne izpraznitve. Težava pogosteje prizadene ženske kot moške. Obstipacija je pogosta težava, redko pa povzroči resnejše zaplete. Pozorni bodite na opozorilne znake, pri katerih je treba nemudoma obiskati zdravnika: kri v blatu, močne bolečine v trebuhu ali zmerne bolečine, ki trajajo več kot 48 ur, izmenjava zaprtja in diareje, bruhanje ali hitro izgubljanje telesne teže. Uživajmo hrano, ki je bogata z vlakninami (sadje, zelenjava, suho sadje, stročnice, otrobi, neoluščena žita …). Vlaknine vežejo vodo in nabreknejo ter tako zmehčajo blato. 

  • Pijmo več vode ali napitkov, ki vsebujejo magnezijeve soli.
  • Gibajmo se!
  • Izogibajmo se pravemu čaju, čokoladi, močnatim jedem, izdelkom iz bele moke, suhim salamam, slanemu pecivu …
  • Poskrbimo za to, da bomo lahko blato odvajali redno, na istem kraju in ob istem času.
  • Naravne sestavine, ki lahko pomagajo pri prebavnih motnjah
  • Slive, marelice, tamarinda(afriški sadež), fige, indijski trpotec, mana, slez, veliko tekočine predvsem vode.

http://www.fitofarmako.com/prehranska-dopolnila/prebava-zgaga-zaprtost