Kolagen in njegove funkcije

Vezivno tkivo v našem telesu, katero predstavlja četrtino beljakovinske mase saj povezuje kožo, kosti, sklepe, hrustanec in druge vezivna tkiva. Kolagen se od drugih beljakovin razlikuje po strukturi, dolgih vlaknatih sestavnih beljakovin, ter funkcijo v samem organizmu.

kolag

Pomanjkanje kolagena, poakazatelji?!

Povsem lahko rečemo, da je kolagen vezivno tkivo celega našega telesa. Do nekje 25. leta se kolagen proizvaja sam v našem telesu, kasneje pa temu ni tako in prvi pokazatelji pomanjkanja kolagena so izpadanje las, slabi nohti, gubice okoli oči, bolečine v sklepih, težave z očmi… Kolagen največkrat povezujemo z ohranjanjem lepe, napete in mladostne kože, vendar ima poleg tega še številne druge pomembne naloge in funkcije v telesu saj je prav tako glavni sestavni del kit in ligamentov.

Če se najprej osredotočimo na lepoto je funkcija kolagena, da veže vlago na samo kožo in tako prispeva da je koža mehka, vlažna in prožna. V nasprotnem primeru pride do suhe in nagubane kože. Če želimo to preprečiti , potrebujemo kakovostne beljakovine rastlinskega in živalskega izvora, prav tako pa tudi veliko vitamina C in karotenoidnih snovi, ki predstavljajo predstopnjo nastanka vitamina A.

Pri mišicah ima kolagen prav tako pomembno vlogo saj daje mišicah moč in strukturo in skrbi za brezhibno delovanje le teh. Kolagenska vlakna ne sestavljajo le skeletnih mišičnih vlaken, ampak tudi gladke mišice, prav tako pa tudi srčno mišico.

V kosteh ima kolagen nepogrešljivo funkcijo pri tvorbi kosti, saj so sestavljene iz kolagena in minerala, imenovanega hidroksiapatit. kolagen kot hidroksiapatit pomembno prispevata k strukturi, gibljivosti in moči kosti. Predvsem pri gibljivosti je pomembno, da spodbuja in pospešuje nastanek hrustanca v sklepih. Obraba in pomanjkanje hrustanca je najpogostejši izvor bolečin v sklepih.

Hranila katera pospešujejo tvorbo kolagena v telesu so pogosto pusta in redko kdaj se najdejo na naših jedilnikih, poleg tega pa bi bilo potrebno zaužiti veliko količino določene hrane za minimalno tvorbo kolagena v telesu (papaje, kivi, grenivka, jagode, brokoli, špinača, paprika, repa, zelje, meso-na primer jetra, ostrige, školjke, stročnice, oreščki…). Vsekakor ima zelo pomembno vlogo, če ne glavno, pri tvorbi kolagena vitamin C.

Največjo absorpcijo in učinkovitost ima hidroliziran morski kolagen, saj oblika molekul vpliva da se hitro absorbira tja kjer je najbolj potrebno. Enostavno se absorbira in spodbudi rast las in nohtov, obnovo kože, sklepov, kosti, roženice in poskrbi za pravilno tvorbo hormonov.

http://www.fitofarmako.com/prehranska-dopolnila?category=kolagen