KAMU KAMU največji izvor C vitamina

Sadež izvira iz amazonskega deževnega gozda in je plod grmičaste rastline. Sadež kamu kamu je že od nekdaj poznan amazonskim zeliščarjem saj ima zelo učinkovite medicinske učinke. Je rdečkasto vijoličaste barve podoben brusnicam, kislega okusa.

kamu

Uporabljajo ga predvsem proti prehladom, herpesu in drugim virusom, saj krepi vitalnost ter je sploh znan kot sadež z največjo vsebnostjo Vitamina C. Poleg tega da je izredno bogat z vitaminom C vsebuje še aminokisline, bioflavonoide, minerale(kalcij, železo in fosfor), tiamin, riboflavin ter provitamin A, vitamin B3 in druge vitamine. Najpogosteje se uporablja kot prehransko dopolnilo, saj nam pomaga krepiti imunski sistem in poveča energijo. Ne smemo pozabiti da poleg krepitve imunskega sistema ima vitamin C še pomembno vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti in hrustanca. Pri neizogibnim težavam kot so utrujenost in izčrpanost prispeva k zmanjševanju saj C vitamin ima pomembno vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.Sadež Kamu Kamu

Kadar smo bolni, navadno posežemo prav po citrusih, saj je vitamin C pomemben za odpornost in hitrejše okrevanje. V resnici pa pomaranče niso najboljši vir vitamina C, saj ima marsikatera druga rastlina več tega vitamina, a kljub temu so v primerjavi z vsemi ostalimi rastlinami še vedno na prvem mestu prav jagode kamu kamuja.

Nekaj splošnih podatkov vsebnosti vitamina C

POMARANČE – z uživanjem 100 g tega sadeža boste dobili okrog 50 mg vitamina C, podobno pa velja tudi za druge citruse.

JAGODE – 100 g jagod ima primerljivo vrednost vitamina C kot pomaranče oziroma navadno celo nekoliko več, je pa vsebnost odvisna tudi od zrelosti sadežev.

PAPAJA – tropsko sadje, ki je bogato z vitaminom C – z zaužitjem 100 g sadeža boste dobili okrog 60 mg vitamina C.

BROKOLI – čeprav morda nanj ne bi nikoli pomislili, pa ima brokoli kar precej vitamina C, in sicer skoraj 90 mg na 100 g.

KIVI – zelo bogat sadež z vitaminom C je kivi, ki ga vsebuje skoraj 100 mg na 100 g sadeža.

OHROVT – prav tako zanimivo je, da veliko vitamina C vsebuje zelenolistna zelenjava, med katero je tudi ohrovt, ki ga vsebuje okrog 120 mg na 100 g.

KISLO ZELJE – še malo bolj bogato z vitaminom C kot ohrovt pa je kislo zelje, ki vsebuje več kot 120 mg tega vitamina na 100 g živila.

PAPRIKA – 100 g paprike vsebuje okoli 183 mg vitamina C, zato je to izredno zdravo živilo.

GUAVA – ena od najbolj bogatih živil z vitaminom C, saj 100 g sadeža vsebuje več kot 200 mg tega vitamina.

KAMU KAMU – nesporni zmagovalec po vsebnosti vitamina C, saj ga vsebuje več kot 1000 mg na 100 g oziroma po nekaterih raziskavah celo skoraj 2000 mg.

http://www.fitofarmako.com/prehranska-dopolnila/kamu-kamu